Drogerna ökar: Därför väljer unga Cannabis hellre än alkohol

Trenden är stark i hela västvärlden: Användningen av alkohol minskar bland unga – istället ökar användandet av Cannabis och andra droger dramatiskt. Det är en utveckling som oroar David Eberhard, överläkare på PRIMA Maria Beroende.


Här i Sverige är det framför allt Danderyd som stuckit ut när det rapporterats om ungas användande av partydroger. En rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade 2018 visade att 20 procent av pojkarna i trean på gymnasiet i Danderyd hade använt narkotika den senaste månaden.

Varför ökar användandet av Cannabis?
– Det finns flera orsaker, en är att ungdomar ser det som mindre komplicerat idag. Det finns en stark lobbyism som vill legalisera Cannabis och säger att det är helt ofarligt eller åtminstone betydligt mindre farligt än alkohol, säger David Eberhard.

Hur är det med den saken, vad är egentligen farligast?
– Ja, det är en intressant fråga. Det är klart att det är fler som dör av alkoholen än av Cannabis. I det korta perspektivet är det färre, om ens någon, som dör av Cannabis.

Användandet av alkohol är förstås mycket mer utbrett än det av Cannabis, i Sverige dricker till exempel så många som 350 000 människor så mycket alkohol att de är i riskzonen för att bli alkoholister.

Livet bara passerar förbi

Även om Cannabis på kort sikt inte orsakar dödsfall finns det framför allt fyra tydliga problem med en stark överrepresentation bland dem som använder drogen: Psykos, Passivisering, Lägre IQ samt Ångestpåslag och panikattacker.

– Psykossjukdom ökar drastiskt bland Cannabis-rökare, särskilt om man börjar innan 18 års ålder, förklarar David Eberhard.

Den bieffekt som David Eberhard menar är allra vanligast, och mest allvarlig, är dock en helt annan:
– De som röker Cannabis gör inte någonting. De får inte leverskador och annat som de som dricker alkohol får, men de blir passiviserade och får försämrad livskvalitet. Livet bara passerar förbi.

FAKTA:
PRIMA Maria Beroende finns på Maria sjukhus på Maria Prästgårdsgata 34 C och Wollmar Yxkullsgatan 25 på Södermalm i Stockholm. Dessutom har PRIMA Maria Beroende lokala beroendemottagningar i Nacka, Värmdö och Södermalm.

Tycker du att steget är långt till den traditionella beroendevården, kontakta PRIMA Maria Fri på telefon 08-684 00 350.

Vid akut behov av beroendevård kontaktar du PRIMA Maria Akut på telefon 08-684 00 400.

Mer information hittar du på prima.se/maria-beroende/

Nästa artikel om svenskarna och drogerna: ”Moralisk” svensk lag gör att allt fler dör av droger